Ensimmäisen kerran järjestettävä Saimaan maakuntaviesti siirtyy loppiaiselta maaliskuun alkuun

Etelä-Karjalan ja Suur-Savon ensimmäinen yhteinen viesti hiihdetään Tanhuvaaran urheiluopiston laduilla. Toinen Saimaan maakuntaviesti järjestettäneen Imatralla.

Jukka Laitinen

Markku Kaipainen haluaa palauttaa maakuntaviestin sille kuuluvalle paikalle, talven suurimmaksi hiihtotapahtumaksi.
Markku Kaipainen haluaa palauttaa maakuntaviestin sille kuuluvalle paikalle, talven suurimmaksi hiihtotapahtumaksi.

Etelä-Karjalan ja Suur-Savon ensimmäisen yhteisen hiihdon maakuntaviestin ajankohta on lyöty lukkoon. Saimaan maakuntaviesti hiihdetään 3. maaliskuuta Tanhuvaaran urheiluopistolla.

Alunperin historiallinen viesti piti järjestää jo loppiaisena, mutta ajankohta osoittautui huonoksi.

— Tuolloin Vuokatissa hiihdetään Skandinavia Cupia, joka on maailman cupin jälkeen toiseksi tärkein kilpailu hiihtajillemme. Se on myös näyttöpaikka tammikuussa Lahdessa hiihdettäviä nuorten MM-kisoja ajatellen, joten alueen kärkihiihtäjät ovat tuolloin Vuokatissa, perustelee siirtopäätöstä Suur-Savon Hiihdon hallituksen jäsen Markku Kaipainen, joka on yksi Saimaan maakuntaviestin pääarkkitehdeista.

Kun maakuntaviesti siirtyi parilla kuukaudella, jää Kaipaisen mukaan kunnille ja hiihtäjillekin enemmän aikaa valmistautua kotiokseen

Kaipainen uskoo myös, että maaliskuussa lumitilannekin on loppiaista parempi.

— Saimaan maakuntaviestiä ei jatkossa tulla loppiaiseksi edes suunnittelemaan, vaan se järjestetään tammikuun puolivälin ja maaliskuun välissä. Samana viikonloppuna tullaan ratkomaan myös piirinmestaruudet henkilökohtaisilla matkoilla, Kaipainen avaa tulevien vuosien suunnitelmia.

Tänä talvena Suur-Savon piirin pm-kisat hiihdetään Savonlinnassa helmikuun alussa Viljo Vellosen muistohiihtojen kanssa samana viikonloppuna.

Saimaan maakuntaviestin lämmittelynä lauantaina 2.3. Tanhuvaarassa hiihdetään sprinttihiihdot.

Saimaan maakuntaviestiä ei jatkossa tulla loppiaiseksi edes suunnittelemaan. — Markku Kaipainen

Maakuntaviestit ovat huippuvuosistaan näivettyneet molemmissa maakunnissa, mutta voimat yhdistämällä tapahtumaan yritetään puhaltaa uudenlaista henkeä ja saada ladulle kovempaa kilpailua.

Uutta on sekin, että lasten minimaakuntaviesti on otettu mukaan osaksi maakuntaviestiä.

— Tavoitteena on tehdä viestistä talven suurtapahtuma kulloinkin järjestelyvuorossa olevassa maakunnassa. Kun kansallisissa kilpailuissa on hiihtäjiä sadan molemmin puolin, niin nyt tavoittelemme 250—300 osallistujan joukkoa lapsista aikuisiin, sanoo Kaipainen.

Minimitavoite ja toive on, että aíkuisten viestissä olisi 20 joukkuetta ja minimaakuntaviestissä 15—20 joukkuetta.

— Jos saamme mukaan 30—40 nelihenkistä harrasteviestijoukkuetta, niin ollaan jo lähellä neljääsataa numerolappu rinnassa hiihtävää kilpailijaa.

Tuija Pauhu

Savonlinnan Hiihtoseuran edustajat ja Tanhuvaaran Urheiluopiston väki tutustuivat Markku Kaipaisen johdolla Saimaan maakuntaviestin tulevaan kisapaikkaan toukokuussa Tanhuvaarassa.
Savonlinnan Hiihtoseuran edustajat ja Tanhuvaaran Urheiluopiston väki tutustuivat Markku Kaipaisen johdolla Saimaan maakuntaviestin tulevaan kisapaikkaan toukokuussa Tanhuvaarassa.

Kaipainen otti uudistumisen puheeksi nelisen vuotta sitten, mutta lopullisesti Suur-Savon Hiihto ja Etelä-Karjalan Hiihto pääsivät asiasta yhteisymmärrykseen viime vuoden elokuun lopulla. Suur-Savossa maakuntaviesti järjestettiin 74 kertaa ja Etelä-Karjalassa kertoja kertyi kymmenen vähemmän.

Mukaan houkuteltiin myös Kymenlaaksoa, Pohjois-Savoa ja Pohjois-Karjalaa, mutta ne eivät lämmenneet asialle vielä tässä vaiheessa.

Viesti järjestetään vuorovuosittain Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntien alueilla. Järjestelyoikeudet myönnetään seuroille, jotka pystyvät antamaan kohtuulliset lumitakuut.

Toinen Saimaan maakuntaviesti järjestettäneen Imatralla. Viestin pääyhteistyökumppaneina toimivat Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntaliitot.

Luetuimmat