Alisa Vainio juoksee oikeaan suuntaan, vaikka EM-raja jäikin Kalevan kisoissa 60 metrin päähän, kauden päätavoitteena onkin SM-maraton — "Olin aika lähellä, mutta olen koko ajan ajatellut, että en ole ehkä ihan vielä valmis siihen"

Alisa Vainio oli 10 000 metrin kilpailussa omaa luokkaansa ja voitti Suomen mestaruuden ylivoimaisesti.

Kalle Sipiläinen

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alisa Vainio myönsi, että helteiset olosuhteet vaikuttivat juoksuvauhtiin Jyväskylän Harjun stadionilla.

Alisa Vainio puhui vihdoin.

— Tuntui helpolta, mutta samalla se oli sellaista voimatonta. Ei ole vielä tarpeeksi vetotreeniä alla ja en uskaltanut yhtään kiristää, ettei tule seinää vastaan, Vainio mietti Kalevan kisojen 10 000 metrin jälkeen Jyväskylän Harjun stadionilla.

Camilla Richardsonin puuttuessa Suomen mestaruus irtosi näytöstyyliin omalla kauden kärkiajalla 33.32,77. Berliinin EM-rajasta 33.20 Vainio jäi vajaat 13 sekuntia ja noin 60 metriä.

— Olin aika lähellä, mutta olen koko ajan ajatellut, että en ole ehkä ihan vielä valmis siihen. Pitää tehdä vielä tosi paljon töitä. Hermotkaan eivät olisi todennäköisesti kestäneet vielä. Pitää kasvaa vielä, hän pohdiskeli.

Vainio myönsi, että loukkaantumisten jälkeen oli mahtava palata takaisin.

— Sitä ei voi edes kuvailla. Täytyy vain kiittää tiimiä, siinä on ollut tosi tärkeitä ihmisiä. Pitää tsempata eteenpäin.

Vainio myönsi jännittävänsä

Vainio on viettänyt pitkään mediapaastoa ja keskittynyt harjoitteluun. Toimittajajoukon ympäröimänä hän yllättäen myönsi olevansa kova jännittämään sen lisäksi, että vaatii itseltään paljon.

— Haluan olla valmis, kun lähden tekemään. Vielä on tosi paljon henkistä työtä ja kasvua edessä. Oikeaan suuntaan mennään.

Vainiolta kysyttiin, onko hän harkinnut urheilupsykologien käyttöä.

— Itse asiassa olen miettinyt, ja se on juuri työn alla. Tällä hetkellä omat veljet ovat auttaneet paljon.

10 000 metrillä Vainio pisteli melko tasaisia kilometrejä koko ajan. Hän ei osannut sanoa, olisivatko kovatasoisemmat kilpakumppanit siivittäneet hänet kovempaan menoon.

Kisan kakkonen Laura Manninen jäi reilut puolitoista minuuttia.

— Ei ollut maksimisuoritus, mutta en vain osaa ehkä vielä yksin puskea ihan rajoille asti, koska vetoja ei ole tehty niin paljon.

Kauden päätavoitteena onkin SM-maraton

Yllätys oli myös se, että EM-kisojen sijaan Vainio nimesi kauden päätavoitteekseen syksyllä juostavan Joutsenon SM-maratonin.

Kullervo-maratonilla hän pinkoi itsensä hirmuajalla 2.33.24 kaikkien huulille kolme vuotta sitten. Vainio oli tuolloin vasta 17-vuotias.

— Sinne on tulossa varmaan paljon kavereita juoksemaan Lappeenrannastakin. Sinne lähdetään nauttimaan ja toivottavasti juoksemaan hyvä aika.

Berliinin EM-raja pitää rikkoa 29. heinäkuuta mennessä, eli aikaa on vielä ensi viikon sunnuntaihin asti. Heti kilpailun jälkeen Vainio ei tiennyt, aikooko hän yrittää juosta 10 000 metriä vielä jossain.

—Jos yritän, niin ei varmaan kannata ainakaan juosta vitosta täällä sunnuntaina. Pitää keskustella asiasta.

Vainio myönsi, että helteiset olosuhteet vaikuttivat osaltaan suoritukseen Jyväskylässä.

— Oli sellainen löysä olo jo lähtiessä. Vesi pikkusen onneksi auttoi. Ei ollut niin läkähdyttävää koko ajan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset