Ketterän alkuaikojen pelaajat ja entiset edustuskiekkoilijat kokoontuivat yhteen menneiden vuosien kunniaksi — Nyt porukka tunnetaan nimellä, joka kertoo missä kaikki sai imatralaiskiekossa alkunsa

Juniorikulttuuri on tärkeää, mutta niin se on senioritasollakin. Tässä esimerkki siitä.

Jasmin Ojalainen

Pistetalojen poikia. Alarivi vasemmalta: Veijo Markkanen, Eero Jantunen, Matti Raunio, Markku Pärssinen, Pertti Ahokas ja vierailevana tähtenä Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen. Keskirivi: Soini Kurri, Risto Puhakka, Antero Lattu, Hannu Viika ja Juhani Salonen. Ylärivi: Raimo Jurvanen, Raimo Paavilainen, Antti Reponen ja Pekka Ruokonen.
Pistetalojen poikia. Alarivi vasemmalta: Veijo Markkanen, Eero Jantunen, Matti Raunio, Markku Pärssinen, Pertti Ahokas ja vierailevana tähtenä Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen. Keskirivi: Soini Kurri, Risto Puhakka, Antero Lattu, Hannu Viika ja Juhani Salonen. Ylärivi: Raimo Jurvanen, Raimo Paavilainen, Antti Reponen ja Pekka Ruokonen.

Juttu lensi Imatran jäähallin kahviossa ennen keskiviikon ottelua niin, että siitä aiheutuvan hälinän olisi äkkiseltään voinut luulla olevan lähtöisin kiekkojunioreista. Puheensorinasta vastasi kuitenkin joukkueellinen toisenlaisia pelaajia.

Ketterän mukana seuran perustamisesta asti kulkenut entinen kiekkoilija Markku ”Aku” Pärssinen on tällä kaudella käynyt katsomassa kaikki kotipelit. Ei siis ollut vierasta, että edustuksessakin pelannut Pärssinen juhli 75-vuotissyntymäpäiväänsä samoissa merkeissä.

— Miehän olin 14-vuotias, kun Ketterä perustettiin. Pelaajaura alkoi siitä kylän poikien kanssa. Jääkiekosta ei oikeastaan tiedetty mitään, nyt on tultu aika pitkälle.

Niin pitkälle, että kylän pojatkin saatiin jälleen koolle. Tammikuun viimeisenä päivänä pelattu Ketterän kotiottelu oli ensimmäinen kerta, kun joukko Kaakon kulman kiekkonimiä kokoontui jälleennäkemiseen Pärssisen syntymäpäivien kunniaksi. Idea tarttui siimaan edellissyksynä, kertaa Pärssinen.

— Tänä päivänä useilla seuroilla on ensiedustuksen pelaajia, jotka kokoontuvat. Oltiin Ahokkaan Pietun (Pertti) mökillä muikkua pyytämässä ja ruvettiin miettimään, jos saataisiin vanha porukka kasaan. Samalla tuli nimikin: Pistetalojen pojat, eli Pipo.

Mitä enemmän tulee ikää, sen tärkeämpiä muistot junioriajalta ovat. — Pertti Ahokas

Yhtä tärkeää kuin junnunakin

Näin muistelee myös nykyisin Lappeenrannassa asuva Pertti ”Pietu” Ahokas. Seniorikiekkoa 70-vuotiaana pelaavana hän puuhastelee lajin parissa edelleen, mutta aktiivisuuden ohella pelaajalle on tärkeää säilyttää verkostonsa. Sen on pitkä ura osoittanut.

— Jos ei ole mitään kun lopettaa pelaamisen, putoaa tyhjän päälle. Kun saatiin tämä idea, jonkun piti vain ottaa siitä koppi. Mitä enemmän tulee ikää, sen tärkeämpiä muistot junioriajalta ovat. Ne yhdessäolot ovat aitoja ja niitä on todella mukava muistella.

Maalin Ahokkaan syötöstä Pistetalojen poikien kokoamiseksi teki Antero Lattu, joka otti asian järjestettäväkseen. Nyt Pipolaiset tuumivat kokoontuvansa ainakin kerran vuodessa yhdessä jääkiekkokatsomoon. Ajan myötä esikuvista tuli pelitovereita ja pelitovereista puolestaan vanhoja tuttavia.

— Kun tallasin katsomaan pelejä pienenä poikana, Jantusen Epo (Eero), Raunion Masa (Matti) ja Ahokkaan Pietu olivat isoja sankareita. Silloinen yhteys on säilynyt ja näyttää vain paranevan. Tämä porukka on pelannut joukkueena ja se joukkuehenki näkyy, Lattu kiteyttää.

Jasmin Ojalainen

Syntymäpäiväsankari Markku Pärssinen (toinen vasemmalta) sai lahjn lisäksi osakseen jälleennäkemisen riemua. Vasemmalta oikealle häntä muistivat seuratoverit Pertti Ahokas, Veijo Markkanen, Antti Reponen ja Matti Raunio.

"Ilman ensimmäisiä ei olisi viimeisiäkään"

Kauimpaa tapaamiseen matkasi Eero Jantunen, joka on ehtinyt uransa aikana vaikuttaa mittavasti muun muassa nykyisen kotikaupunkinsa Lahden jääkiekkokulttuuriin. Lähtöseura on kuitenkin lähtöseura. Perimä tulisi muistaa ja sitä kunnioittaa, Jantunen painottaa.

— Kerran kun on aloittanut ja vaikka elämä jatkuu muualla, pohja ei häviä mihinkään. Aina pitää muistaa ne, jotka ovat sen pohjan tehneet. Ilman ensimmäisiä ei olisi viimeisiäkään.

Illan ottelua, lähes 900-päisen yleisön todistamaa Mestistason kiekkojännäriä odotellessa ajatus ehti kakkukahvien kyytipoikana makustua muidenkin suussa.

— Pienillä kentillä se syntyy. Siellä sitä tehtiin ja sieltä lähdettiin, toteaa Matti Raunio katsellessaan alapuolelleen aukeavaa Spa-areenaa kahviosta käsin.

Pistetalojen pojat sen tietävät: pienillä kentillä syntyi imatralainen jääkiekko. Sen lisäksi siellä näyttää syntyneen yli vuosikymmeninen kantanut yhteishenki, joka siivittää vanhat konkarit katsomoon vielä 60 vuoden jälkeenkin.

Pistetalojen pojat

Imatrankosken Pistetalojen kaukaloista jääkiekkoilun aloittaneet Ketterän entiset pelaajat.

Suurin osa heistä pelasi aikanaan Ketterän edustusjoukkueessa.

Heihin kuuluvat Pertti Ahokas, Eero Jantunen, Matti Raunio, Soini Kurri, Veijo Markkanen, Hannu Viika, Raimo Paavilainen, Risto Puhakka, Raimo Jurvanen, Juha Halonen, Jukka Evälahti, Iiro Partanen, Markku Pärssinen, Antero Lattu, Juha Halonen, Antti Reponen, Ossi Pihlman, Juhani Salonen, Timo Mansikkamäki, Ilkka Salonen, Pentti Hytönen, Pekka Ruokonen, Asko Storgård ja Ole Renlund.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Uusimmat uutiset