Erähiihto peruttiin tältä talvelta - Viime viikolla tehdyt latupohjat ovat sulaneet jatkuvassa vesisateessa

Kehnot talvikelit karsivat myös lasten liikuntaleirin osallistujia

Minna Mänttäri

Viime talvena Erähiihdon aikaan hiihtokelit olivat talviset ja aurinkoiset Ollinmajan lähimaastoissa Imatralla.
Viime talvena Erähiihdon aikaan hiihtokelit olivat talviset ja aurinkoiset Ollinmajan lähimaastoissa Imatralla.

Minna Mänttäri

Hiihtoloman liikuntaleirillä IMatralla talvisia ulkolajeja on perinteisesti harrstettu paljon, mutta tänä vuonna toiminta painottuu sisälejeihin.
Hiihtoloman liikuntaleirillä IMatralla talvisia ulkolajeja on perinteisesti harrstettu paljon, mutta tänä vuonna toiminta painottuu sisälejeihin.

Vetisen harmaana jatkuva sää pistää talviset liikuntalajit ahtaalle Imatran seudulla. Viime viikolla toiveet talvikelien tulosta heräsivät, mutta viikonloppuna alkanut vesisade on sulattanut luistinradat ja luonnonlumelle tehdyt latupohjat.

Hiihtolomaviikon perinteisesti aloittava Erähiihtokin on päätetty tämän talven osalta perua.

– Ruokolahdella oli viime viikolla ehditty jo tehdä kolmen kilometrin lenkille pohjat, mutta nyt siellä lainehtii vesi pelloilla, kertoo Erähiihtotoimikunnan puheenjohtaja Arto Rossi.

Erähiihto jouduttiin lumen puutteen vuoksi perumaan edellisen kerran kuusi vuotta sitten. Jo silloin ryhdyttiin Rossin mukaan miettimään, mitä vaihtoehtoisia tapahtumia voitaisiin järjestää, jos lumenpuute estää perinteisen laturetken järjestämisen.

- Varmasti jotain erähenkistä liikuntatapahtumaa kevääksi tai kesäksi viritellään, on se sitten kävelyä tai pyöräilyä, Rossi ennakoi.

Erähiihtotoimikunta pohti vielä alkuviikosta mahdollisuutta siirtää hiihto myöhempään ajankohtaan maaliskuulle odottamaan lunta ja pakkasia, mutta sääennusteet eivät talvea luvanneet. Tieto Finlandia-hiihdon peruuttamisesta oli Rossin mukaan yksi fakta, joka vaikutti paikalliseenkin päätökseen.

- Erähiihdossa kaikki tehdään vapaaehtoispohjalta ja talkooporukka alkaa olla jo aika iäkästä. Jos lunta vielä tulisi paljon, hiihtoreittejä voisi ehkä saada johonkin metsätiepohjille, mutta se alkaa olla jo turvallisuusriski.

Parhaimmillaan Erähiihto on viime vuosina kerännyt pari tuhatta hiihtäjää reittejä kiertämään Imatralla ja naapurikuntien alueella.

Surkeat talvikelit näkyvät myös Etelä-Karjalan Liikunnan ja Urheilun perinteisen liikuntaleirin osallistujamäärässä.

– Ikäluokat tietysti pienenevät, mutta ehkä näillä sateisilla talvisäilläkin alkaa olla vaikutusta. Tämähän on ollut vähän kuin pitkää marraskuuta, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Lasse Heiskanen sanoo.

Tämän vuoden hiihtoloman liikuntaleirille on ilmoittautunut 250 osallistujaa. Parhaimmillaan osallistujia on ollut selvästi enemmän, suurempien ikäluokkien aikana jopa tuplamäärä.

Vaihtelevien talvisäiden vuoksi hiihto ja luistelu on jouduttu jo aiemmin pudottamaan talvileirin ohjelmasta.

- Kun ei ole ollut varmuutta suorituspaikoista, ei lajeja voi oikein pitää ohjelmassa. Sekin alkoi jo näkyä, että kaikilla lapsilla ei ole enää omia suksia, Heiskanen kertoo.

Lauhasta ja loskaisesta talvesta huolimatta Heiskanen kannustaa vanhempia innostamaan lapsia liikkumaan ulkona. Esimerkki liikuntaa lähtee kotoa ja mielikuvitusta tarvitaan.

Hiihtoloman liikuntaleirillä toiminta tulee painottumaan urheilutalo-uimahallin tiloissa sisälajeihin, mutta ulkoliikuntaakin on luvassa. Ilmoittautumisaikaa leirille on poikkeuksellisesti jatkettu, mutta yksi leirin lajeista varattiin täyteen nopeasti. Ratsastus sujuu lauhassakin talvikelissä mukavasti Tainionkosken Maneesin maisemissa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut