Uudet kokoontumisrajoitukset helpottavat otteluiden järjestämistä, mutta talouspuolella pahin ehti jo tapahtua – IPV:n Jani Valkeapää: "Se on peruuttamatonta, sitä ei oteta kiinni millään"

Jani Valkeapää uskoo, että Ukonniemen pesäpallostadionille voidaan rakentaa hyviä ottelutapahtumia. Lappeenrannassa Kimpisen katsomot on helppo lohkoa erilleen toisistaan PEPOn peleihin. Imatralla riskiryhmien drive in -katsomot säilyvät lievennyksistä huolimatta.

Elena Liseytseva

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio seurasi pesäpallon Itä–Länsi-ottelua Imatralla kesällä 2017. IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää kuvan vasemmassa alakulmassa aurinkolasit silmillään.
Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio seurasi pesäpallon Itä–Länsi-ottelua Imatralla kesällä 2017. IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää kuvan vasemmassa alakulmassa aurinkolasit silmillään.

Imatran Pallo-Veikoissa otettiin ilolla vastaan torstaina tullut linjaus ulkoilmatapahtumien yleisörajoitusten lieventämisestä heinäkuun alusta alkaen.

Miesten Superpesiksessä pelaava IPV on kesälajeissa maakunnan selvästi suosituin seura. Viime kaudella joukkueen otteita Ukonniemessä seurasi keskimäärin 1 288 katsojaa.

– Kyllähän se tuo helpotusta ottelutapahtumaan. Uskoisin, että pystymme rakentamaan ihan hyviä tapahtumia näilläkin järjestelyillä, urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää kertoo.

Suomen hallitus linjasi torstaina, että heinäkuun 1. päivästä alkaen ulkotiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa voidaan eriyttämisjärjestelyin sallia yli 500 henkilön yhteisyleisömäärä.

Se edellyttää, että yleisö sijoitetaan enintään 500 henkilön erillisiin katsomolohkoihin tai yleisöalueille. Niille kaikille täytyy järjestää omat lipunmyynnit, sisäänkäynnit, oheispalvelut ja wc-tilat. Myös riittävät turvaetäisyydet on varmistettava ja huomioitava hygieniaohjeistukset.

– Meillä on uusi ja moderni stadion, jonne pystymme lohkoja rakentamaan. Kentälle tulee kaksi tai kolme toisistaan täysin erillistä katsomoa. Kolmelle lohkolle vessat ja kioskit on jo valmiiksi olemassa. Turvavälejä pitää vähän miettiä, kunhan ohjeistukset vielä tarkentuvat.

Muilta ehditään hakea oppia

IPV pelaa kauden ensimmäisen kotiottelunsa vasta 7. heinäkuuta. Joukkue aloittaa pelit heinäkuun alussa kahdella vierasottelulla Joensuuta ja Kiteetä vastaan.

– Se on hyvä juttu, koska näemme, miten järjestelyt toimivat muualla. Siitä pientä ajatustenvaihtoa, niin voimme ehkä välttää joitain sudenkuoppia, Valkeapää sanoo.

Tuija Horttanainen

Kokenut Sami Partanen (vas.) kuuluu IPV:n tähtipelaajiin. Urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää teki kovasti töitä Partasen saamiseksi Imatralle viime kaudeksi.
Kokenut Sami Partanen (vas.) kuuluu IPV:n tähtipelaajiin. Urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää teki kovasti töitä Partasen saamiseksi Imatralle viime kaudeksi.

Lisätöitä ottelutapahtumat joka tapauksessa teettävät. Katsomolohkot täytyy aidata, opastuksia lisätä, tekijöitäkin tarvitaan tavallista enemmän.

– Tekijätkään eivät saa vaihtua lohkojen välillä. Jokainen lohko on erillinen ottelutapahtuma, vain peli on se yhteinen asia. Varmaankin yleisöä ohjeistetaan myös kuulutuksin ja järjestysmiesten avulla.

Isoin lovi on jo syntynyt

Seuran taloudellista puolta yleisörajoitusten lieventäminen ei helpota. Valkeapään mukaan se menetettiin, kun yhteistyökumppanimyynti hirtti keväällä täydellisesti kiinni. Koronavirus ajoi monet yritykset tuolloin akuuttiin kassakriisiin.

Drive in -katsomo pidetään ilman muuta. Niihin on tullut jo kyselyjä. — Jani Valkeapää

– Tietysti jos kentältä olisi tullut vielä lisää tappiota, se olisi vaikeuttanut seuraavaan kauteen lähtemistä entisestään. Jos pääsemme kentällä budjetoituun, parantaa se kokonaiskuvaa, mutta se iso miinus on jo tapahtunut. Se on peruuttamatonta, sitä ei oteta kiinni millään.

Mikäli ottelutapahtumissa olisi saanut olla paikalla korkeintaan 500 henkilöä, katsojapaikat IPV:n kotiotteluihin olisivat täyttyneet kausikorteilla ja niihin rinnastettavilla jäsenkorteilla.

Osassa Suomen seuroja ehdittiin jo harkita, ettei kausikorteilla olisi päässyt tällä kaudella lainkaan sisälle, vaan kaikki otteluun tulijat olisivat joutuneet ostamaan irtolipun. Valkeapään mukaan IPV ei suunnitellut tällaista ratkaisua.

– Teimme jo aiemmin päätöksen, että kunnioitamme kausikorttilaisiamme. Kausikortilla olisi päässyt peliin.

Koronaviruksen riskiryhmille suunnitellut drive in -katsomot IPV aikoo säilyttää kokoontumisrajoitusten lieventämisestä huolimatta. Ukonniemen stadionille on kaavailtu viidestä kymmeneen paikkaa, joista riskiryhmäläiset voivat katsoa pelin autosta.

– Drive in -katsomo pidetään ilman muuta. Sille on tullut jo kyselyjä.

Myös Kimpinen voidaan lohkoa

Toinen yli 500 katsojan keskiarvolla viime kaudella pelannut kesälajien seura on PEPO Lappeenranta.

Valkeapään tavoin puheenjohtaja Kari Suninen on hallituksen linjaukseen tyytyväinen. Hänen mukaansa Kimpisen jakaminen ainakin kolmeen 500 katsojan lohkoon onnistuu.

– Aurinkokatsomo eristetään omaksi lohkoksi ja pääkatsomo pannaan keskeltä poikki. Tuolloin sisään voidaan ottaa 1 500 katsojaa.

Anu Kiljunen

Kimpisen kentän aurinkokatsomo voidaan eristää omaksi katsomolohkokseen. Jalkapallon Kakkosessa pelaava PEPO Lappeenranta on maakunnan toinen kesälajien seura, joka kerää kotiotteluihinsa keskimäärin yli 500 katsojaa.
Kimpisen kentän aurinkokatsomo voidaan eristää omaksi katsomolohkokseen. Jalkapallon Kakkosessa pelaava PEPO Lappeenranta on maakunnan toinen kesälajien seura, joka kerää kotiotteluihinsa keskimäärin yli 500 katsojaa.

Suninen arvioi, että tarvittaessa aurinkokatsomokin voidaan vielä puolittaa, jolloin katsojia mahtuisi paikalle 2 000. Paikalle tuotaisiin lisää Bajamajoja ja kentän taakse avattaisiin toinen sisäänkäynti.

– En tiedä, tarvitsemmeko tuon kokoista katsomoa. Ehkä Kultsu-pelissä saatetaan tarvita, Suninen pohtii.

Ensimmäiset Lappeenrannan paikallisottelut jalkapallon Kakkosessa pelataan vasta elokuussa. Silloin voi olla jo lievemmät kokoontumisrajoitukset.

– Tai sitten niitä tiukennetaan. Vielä ei tiedetä, Suninen muistuttaa.

Uusimmat uutiset