"Moni saattaa ajatella, että mitä järkeä" – imatralainen Jari Tamski alkaa kahden paikallisen yksilöurheilijan manageriksi aikana, jolloin yhteistyö yritysten kanssa on haastavampaa kuin koskaan

Imatralainen Jari Tamski koittaa nyt keksiä keinoja siihen, miten korona-ahdingossa kamppaileva elinkeinoelämä ja täyspysähdyksen kokenut urheilumaailma löytävät vaikeassa tilanteessa yhteistyömahdollisuuksia.

Jasmin Ojalainen

Urheilumanagerina toimiva Jari Tamski perusti toiminimen viime vuonna.
Urheilumanagerina toimiva Jari Tamski perusti toiminimen viime vuonna.

Urheilumanageroinnin JKT Agency -toiminimen alla käynnistänyt imatralainen Jari Tamski on solminut sopimuksen kahden paikallisen yksilöurheilijan kanssa. Tähän asti Tamski on tuottanut manageripalveluja Imatran voimistelijoille.

Vierumäellä alan opinnot pian päättävä Tamski alkaa puuhata lappeenrantalaisen painonnostajan Aino Luostarisen, 16, sekä imatralaisen ratamoottoripyöräilijän Lenni Klemetin, 14, taustajoukoissa. Voimistelupiireistä tunnetulle Tamskille painonnosto on uusi aluevaltaus, tosin manageroinnissa lajituntemus ei ole hänen mukaansa ensisijaista.

Täällä ollaan muita maita jäljessä siinä, että urheilijan taustalla toimii muutakin kuin mitä on totuttu näkemään.

Managerin rooli on valmistaa nuorta urheilijaa kohti ammattilaisuraa, johon liittyy keskeisesti yhteistyökumppaneiden saaminen ja varainhankinta.

– Samalla mietitään asioita valmennuksen ja vanhempien kanssa, millä muulla tavalla nuorta urheilijaa voi kehittää, että oltaisiin valmiimpia uralla, Tamski kertoo.

Suomessa vielä harvinaista

Suomessa etenkään yksilöurheilijoiden managerointi ei ole tavallista, Tamski kertoo.

– Täällä ollaan muita maita jäljessä siinä, että urheilijan taustalla toimii muutakin kuin mitä on totuttu näkemään. Varainhankinta on yksi vaikeimpia osia ja se, että joku muu hoitaa asian, on vain yksi palikka pois itseltä. Tällainen systeemi on vielä pientä ja päätyökseen managerointia tekeviä ammattilaisia on varmaan Suomessa alle kymmenen.

Miksi urheilijoiden managerointi on ylipäätään täällä verrattain niin pientä?

– Seurarakenne on vielä sellainen, että ulkopuolinen apu koetaan jollain tavalla riskinä. Managerin on kuitenkin tarkoitus tuoda asioita urheilijan elämään eikä viedä niitä pois. Siitä ei saa tulla rasitetta valmennukselle, mutta siinäkin mielessä kyseessä on seurakentän niin sanottu tietämättömyys.

Haastava aika yhteistyölle

Koronakriisi on ajanut sekä urheilun että yrityskentän ahtaalle. Tamski on tekemisissä yrittäjien haasteiden kanssa päivätyössään Imatran seudun kehitysyhtiössä. Nyt hän yrittääkin löytää tasapainoa kahden maailman välille.

– Aika on haasteellinen, sitä ei sovi kieltää. Se näkyy rajustikin. Yritysmaailmassa ei tiedetä, mikä on vielä edessä. Yhteistyöt ovat kovemman työn takana, mutta ei tämä estä niitä saamasta. Kenttä on avoin siinä mielessä, että joudutaan miettimään toisenlaisia ratkaisuja. Se ei aina ole huono asia, vaan jotain uuttakin.

Uusilla toimintamalleilla Tamski viittaa esimerkiksi sosiaalisen median hyödyntämiseen. Entä mikä on sitten oleellisinta, jota urheilijoiden manageri voi tehdä heidän tukemisekseen tällaisessa tilanteessa?

– Moni saattaa ajatella, että mitä järkeä tässä tilanteessa on lähteä yhteistyöhön. Toiminnoilla on tarkoitus osoittaa sitä, että pitää pysyä liikkeessä ja miettiä asioita eteenpäin. Ei voi jäädä poteroon odottamaan aikaa parempaa.