Ilmari Verho palasi moukarihäkkiin 15 vuoden tauon jälkeen ja pyörähteli Kalevan kisojen karsinnoissa — "Kyllähän se vähän outoa on heittää pitkillä tauoilla, kun ei ole kokemusta ja tuntumaa viime vuosilta"

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustavan Verhon paras suoritus irtosi kolmannella kierroksella, jolloin leka lensi 55,81. Se jätti hänet karsinnassa viimeiseksi. Loppukilpailuun vaadittiin 62,42.

Kalle Sipiläinen

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava, mutta Tampereen kupeessa Kangasalla asuva Ilmari Verho on heitellyt moukaria tyttärensä kanssa. — Ei sen vakavampaa, vaikka treenailtua on kuitenkin tullut sen verran, että pystyn heittämään. Keskikropan pitää olla kunnossa, ettei tule mitään vammoja.

Kävin nykäisemässä, kun tytär haastoi iskän kisoihin. — Ilmari Verho

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Saara Lipsanen selvitti naisten keihäskarsinnan ja Savitaipaleen Urheilijoiden Jesse Huttunen miesten korkeuskarsinnan Jyväskylän Kalevan kisojen perjantain aamusessiossa.

Moukarimiesten joukossa kentältä puolestaan käveli pois Ilmari Verho.

Paras suoritus irtosi kolmannella kierroksella, jolloin leka lensi 55,81. Se jätti hänet karsinnassa viimeiseksi, 17:nneksi. Loppukilpailuun vaadittiin 62,42.

— Kyllähän se vähän outoa on heittää pitkillä tauoilla, kun ei ole kokemusta ja tuntumaa viime vuosilta, Verho mietti karsinnan jälkeen.

Kalevan kisojen ikänestoreita

Taustoitetaanpa, mistä on kyse.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Verho kuuluu Kalevan kisojen ikänestoreihin.

Elokuussa 43 vuotta täyttävä moukarimies palasi häkkiin viime vuonna. Hänen sitä edeltävät tilastotuloksensa ovat vuodelta 2002, eli välissä oli 15 vuoden tauko lekahommista kilpailumielessä.

— Kävin viime vuonna heittämässä Tampereella 57,47. Minulla ei ollut lisenssiäkään silloin, mutta kävin nykäisemässä, kun tytär haastoi iskän kisoihin, Verho kertoo.

13-vuotias tytär heittää edelleen moukaria. Ja isä-Verho on huvikseen höntsännyt mukana.

— Ei sen vakavampaa, vaikka treenailtua on kuitenkin tullut sen verran, että pystyn heittämään. Keskikropan pitää olla kunnossa, ettei tule mitään vammoja.

Tällä kaudella Verho oli heittänyt yhden kilpailun. Moukarikarnevaaleilla leka lensi heinäkuun alussa 57,07, mikä riitti osanottoon Kalevan kisoihin.

SM-kisojen loppukilpailupaikkaan hän ei tainnut itsekään uskoa ilman muiden kompurointia.

— Kropassa tuntui siltä, että jos kaikki olisi natsannut kohdalleen, niin lähelle 60 metriä olisin voinut päästä. Ihan tasokkaasti porukka kuitenkin heitti, ei tullut sössimisiä.

Ennätys viime vuosituhannelta

Verhon ennätys 70,98 on viime vuosituhannen puolelta. Tulos syntyi vuonna 1999, kun hän opiskeli Yhdysvalloissa.

— Treeneissä on mennyt vielä tämänkin vuosituhannen puolella, mutta ei enää kisoissa.

Verho on konetekniikan diplomi-insinööri Robonicilla Tampereella. Hän asuu perheineen Kangasalla, mutta kokee olevansa kotoisin Lappeenrannasta ja siksi heittää LUM:n väreissä.

—Tampereella olen syntynyt, asunut Jyväskylässä kuusivuotiaaksi asti, mutta nuoruuteni noin 22-vuotiaaksi asti elin Lappeenrannassa. Tuntuu, että eniten olen kotoisin Lappeenrannasta ja Itä-Suomesta.

Saara Lipsanen oli ennen moukarikarsintaa heitetyn keihäskarsinnan viides tuloksella 53,62.

Nivusvammasta toipunut viime vuoden korkeuden yllätysmestari Jesse Huttunen ylitti puolestaan 201, joka onnistui kolmannella yrityksellä. Karsintojen yhdeksän parasta hyppääjää tyytyi samaan tulokseen.

Karsinnoissa nähtiin myös Suomen ennätyksen haltija Mika Polku, 43, mutta hän jäi karsintaan tuloksella 198.

Suomen ulkoratojen ennätyksen 231 Polku hyppäsi vuonna 2000. Uransa hän lopetti vuonna 2005. Hän jakaa SE-tuloksen Toni Huikurin kanssa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset