Imatran ensilumenlatua tehdään hiki hatussa: Latu saadaan auki lauantaiksi niin kuin on luvattu, mutta eri asia on, kauanko se kestää

Sääennusteet eivät lupaa hyvää. Yöpakkasista ei ole tietoakaan. JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vuoksi apuna on käytetty ulkopuolisia urakoitsijoita.

Anu Pakarinen

Lunta ajetaan asvaltoidun rullahiihtoradan päälle kiivaaseen tahtiin. Ensilumenladun teko sitoo kaikkiaan kymmenkunta henkeä.

Ensilumenlatua ajetaan parhaillaan Imatran Ukonniemessä vähintäänkin haastavissa olosuhteissa. Päivälämpötila pyörii +10–12 asteen tuntumassa, eikä yöpakkasista ole tietoakaan.

Liikuntapaikkamestari Urpo Tiainen Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipasta tietää varsin hyvin, ettei ladun kestävyydestä ole takeita.

Mitään poppakonsteja ei ole, joilla edistettäisiin lumen säilymistä näin lämpimissä oloissa.

— Meidän rooli ei ole kuin levittää lunta. Paineet ovat Imatra base campilla ja Imatran kaupungilla. Sen näkee sitten, miten latu kestää, Tiainen toteaa.

Leiriläiset saapuvat lauantaina

Imatra base camp ja Imatran kaupunki ovat luvanneet, että ensilumenlatu aukeaa lauantaina 20. lokakuuta. Viikonloppuna saapuvat myös ensimmäiset leiriläiset.

Tästä aikataulusta pidetään kiinni, korostaa Urpo Tiainen.

— Sen voimme taata, että latu on hiihdettävissä lauantaina. Mutta en osaa sanoa, kauanko se kestää. Sääennusteiden perusteella ensi viikko näyttää vielä huonommalta.

Työ sitoo kymmenkunta henkeä

Ensilumenladun teko aloitettiin kertaalleen jo viime viikolla, mutta keskeytettiin lämpimän sään takia. Elohopea nousi viikonloppuna lokakuulle poikkeuksellisesti liki +20 asteeseen.

Nähtäväksi jää, miten hyvin lumi riittää talven ja myös tulevien SM-kisojen tarpeisiin.

Töiden aloitusta lykättiin niin paljon kuin mahdollista, Tiainen kertoo.

— Viime tipassa aloitettiin. Ei tämä käy hetkessä. Lunta tarvitaan useita satoja kuorma-autollisia, Tiainen toteaa.

Tänään keskiviikkona lunta lastattiin, ajettiin ja levitettiin yhden kaivinkoneen, kolmen traktorin ja kolmen kuorma-auton voimin. Töissä oli kymmenkunta henkeä, joista kaikki olivat kaivinkoneurakoitsijaa lukuunottamatta Kipan henkilöstä.

Eilen tiistai-iltana turvauduttiin enemmänkin ulkopuoliseen apuun. Syynä on JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto, Tiainen kertoo.

”En ole huolissani”

Ensilumenlatu syntyy Ukonniemen stadionin ja Valmentajankukkulan väliselle asvalttiradalle. Reitin pituus on noin kaksi kilometriä.

Imatra base campin urheilun ja tapahtumien myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen ei ole ladun kestävyydestä huolissaan.

— Ladun pitäisi kestää vähintään neljä viikkoa, vaikka sataisi joka päivä. En ole huolissani.

Ensilumenladun avajaisia vietetään lauantaina lasten hiihtokisojen merkeissä.

Anu Pakarinen

Lämpötila näytti keskiviikkona kello 11 aikaan +9 astetta. Sataa tihutti.

Viikonloppuna saapuvat myös ensimmäiset suomalaiset ja ulkomaalaiset leiriläiset. Sipoosta tulee 30 hiihtäjää, Virosta kymmenkunta ampumahiihtäjää.

— Suomesta on tulossa kaikkiaan kymmenkunta ryhmää. Lisäksi tulee useita kansainvälisiä ryhmiä, Jäppinen kertoo.

Kiivaimmillaan leiritysrumba on marraskuussa.

Siihen mennessä ensilumenlatu avataan koko matkaltaan, eli laajennetaan se myös Imatran kylpylän maastoon.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset