Äänestäjiä kosiskeltiin Imatrankoskella hernekeitolla, muffinsseilla, mansikkatäytekakulla ja jopa hunajalla: Päivän puheenaiheita olivat aktiivimalli, sote, vanhusten hoito ja Imatran näivettyminen
Aurinkoinen sää nostatti tunnelmaa. Äänestäjät viihtyivät kansanedustajaehdokkaiden parissa.
Lauantai toi vaalisirkuksen Imatrankoskelle.
Koskenpartaalla liikkui puolenpäivän aikaan nopeasti laskettuna kymmenkunta kansanedustajaehdokasta neljästä eri puolueesta.
Paikalla olivat ainakin keskustan Pekka Räty ja Kristiina Helminen, kokoomuksen Vesa Huuskonen ja Lilla Saaristo, SDP:n Niina Malm sekä vasemmistoliiton Juuso Mustonen, Aimo Ruusunen ja Timo Mykrä.
Myöhemmin iltapäivällä aukesi myös perussuomalaisten vaalikahvila Tainionkoskentien puolella. Paikalle oli tulossa ainakin kansanedustaja Jani Mäkelä.
Rokkaa useammastakin padasta
Koskenpartaalla äänestäjille oli tarjolla hernesoppaa useammastakin padasta.
Perinteiseen rokkaan luottivat Vesa Huuskonen (kok.) sekä SDP.
”Alkupaloiksi” jälkimmäinen tarjosi myös 600 makkaraa.
Vasemmistoliiton soppatykissä porisi vegevaihtoehto, eli kasvishernekeitto. Sitä riitti huomattavasti pidempään kuin hunajaa, jota oli tarjolla vain ensimmäisille onnekkaille.
— Hunaja oli peräisin erään ehdokkaamme, Minja Lääperin, omasta mehiläistarhasta. 40 näytepurkkia menivät heti, kertoo Aimo Ruusunen (vas.).
Lilla Saariston (kok.) vaalikahvilassa äänestäjiä hemmoteltiin jazz-laululla ja mansikkatäytekakulla.
Keskustan kojulla tarjolla oli itse tehtyjä sitruunamuffinsseja. Tiskin alta jaettiin myös huulirasvaa, mutta vain naisille.
Mustosen naama kärähti
Sää suosi kampanjointia, sillä ihmisiä oli paljon liikkeellä, eikä kellään tuntunut olevan kiire pois ihanasta auringonpaisteesta.
— Auringonpaiste näkyy tunnelmassa. Ihmiset ovat iloisempia ja virkeämpiä kuin kolme viikkoa sitten, kertoo Juuso Mustonen (vas.) huomanneensa.
Mustonen oli saanut turuilla ja toreilla liikkuessaan aurinkoa jo liikaakin: Aurinkorasva oli unohtunut ja naama kärähtänyt.
Mustonen on politiikassa uusi tulokas ja Imatran kansanedustajaehdokkaista ehkä vähiten tunnettuja. Se ei tahtia haitannut, sillä hänellä näytti riittävän jutunjuurta ihmisten kanssa.
— Se on helppoa! Ei tarvitse kuin hymyillä ja kysyä, että mikä puristaa, tai mitkä asiat ovat tärkeitä.
Paljon sanottavaa ihmisillä on Mustosen mukaan ainakin eläkepolitiikasta, sosiaali- ja terveyspalveluista ja eriarvoistumisesta.
Laaja skaala teemoja
Yleisö jutteli eri ehdokkaiden kanssa selvästikin eri teemoista.
Ina Heino hakeutui varta vasten Vesa Huuskosen juttusille, koska halusi lobata Imatran ja Pietarin välistä raideyhteyttä ja saada asiasta myös lisätietoa.
— On meidän oljenkortemme saada tämä kuvio toimimaan. Ajattelin, että tässä on herra joka tietää asiasta jotakin. Kiitos erittäin paljon informaatiosta, Ina Heino totesi keskustelun päätteeksi.
Raideliikenne oli yksi asia, joista haluttiin jutella myös Lilla Saariston kanssa. Ehkä päällimmäinen asia oli kuitenkin huoli Imatrasta.
— Ihmiset toivovat lisää pöhinää tänne. Paljon on keskusteltu elinvoimaan, palveluihin ja yrittäjyyteen liittyvistä asioista, Saaristo kertoo.
Niina Malmin (sd.) kohtaamisissa ovat painottuneet työelämäkysymykset. Palkansaajaa ei oikein kikytä, halutaan muutosta, Malm kertoo.
— Aktiivimalli, eläkkeet, kiky — näistä on puhuttu paljon, Malm toteaa.
Kristiina Helminen (kesk.) Ruokolahdelta kertoo monen olevan huolissaan nuorten elinmahdollisuuksista omalla paikkakunnalla.
— Nuorten asioista ovat kiinnostuneet ihan kaikenikäiset. Myös pienet eläkkeet ja terveydenhuolto puhuttavat, Helminen kertoo.
Jotain tarttis tehdä
Entä mitä sanovat äänestäjät?
Maire ja Vilho Huittinen ovat seuranneet aktiivisesti television vaaliohjelmia. 53 yhteisen vuoden jälkeen pariskunnan ajatukset ovat hioutuneet yhteen tässäkin asiassa, eikä kunnon väittelyä ole syntynyt.
— Mies aina sanoo, että mie kerkeen sanoa hänen ajatuksensa ensin.
Huittisille ennen muuta puolueella on merkitystä, vaikka henkilökin on toki tärkeä. Valinta oli kuulemma helppo.
Niin oli myös Arto Pulkkiselle.
— Äänestin nuorta naista. Imatralle pitäisi saada oma kansanedustaja, joka ajaa meidän etujamme. Tämä on kuoleva eläkeläisten kylä, ja jotain täytyisi tehdä, hän sanoo.