Kokoomus sai kolme paikkaa europarlamenttiin, Heinäluoma äänikuningas Imatralla, Ruokolahdella ja Rautjärvellä: Katso tästä tuloslaskenta

Eteläkarjalaisia ehdokkaita ei parlamenttiin noussut. Vihreät lähes tuplasivat kannatuksensa edellisvaaleista.

Kai Skyttä

Eurovaalien äänestysprosentti nousi edellisvaaleista. Tänä vuonna äänensä antoi 42,7 prosenttia äänioikeutetuista.
Eurovaalien äänestysprosentti nousi edellisvaaleista. Tänä vuonna äänensä antoi 42,7 prosenttia äänioikeutetuista.

Kokoomus nousi europarlamenttivaalien suurimmaksi puolueeksi. Kun ääntenlaskenta on liki valmis, kokoomus on saamassa 20,8 prosenttia äänistä ja kolme paikkaa. Suurimman vaalivoiton on kuitenkin kuittaamassa vihreät, joka nosti edellisvaalien 9,3 prosentin kannatustaan peräti 16 prosenttiin. Samalla puolue sai kaksi paikkaa Euroopan parlamenttiin.

Kaksi paikkaa parlamenttiin saivat myös SDP, perussuomalaiset ja vihreitä. SDP:n kannatus oli 14,6 prosenttia, perussuomalaisten 13,8 prosenttia ja keskustan 13,5 prosenttia. Vasemmistoliitto ja RKP puolestaan saivat molemmat yhden paikan.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä SDP on suurin puolue 21,3 prosentin kannatuksella ja toiseksi suurin kokoomus 19,3 prosentilla. Kolmanneksi eniten äänistä sai keskusta, 17,5 prosenttia.

Eteläkarjalaisia ehdokkaita ei parlamenttiin päässyt. Eniten ääniä keräsi lappeenrantalaislähtöinen Aura Salla (kok.), jonka äänipotti nousi yli 38.000 äänen. Kaakon vaalipiirissä lähimpänä mepin paikkaa oli Mikkelin Satu Taavitsainen (sd.), joka ylsi varasijalla.

Imatralla suosituimmat ehdokkaat olivat Eero Heinäluoma (sd.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Ville Niinistö (vihr.). Ruokolahdella kolmen kärjessä olivat Heinäluoma, Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Sari Essayah (kd). Rautjärvellä kolme eniten ääniä keränneitä olivat Heinäluoma, Pekkarinen ja Jari Karhu (kesk.).

Eurovaalien äänestysprosentti oli 42,7 prosettia, mikä on enemmän kuin edellisvaaleissa. Reilut 21 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä ennakkoon. Kaakkois-Suomen vaalipiiri jäi kuitenkin pitämään perää äänestysaktiivisuudessa. Vaalipiirin äänestysprosentti oli 36,5, minkä alle meni vain Savo-Karjalan vaalipiiri. Imatralla äänestämässä kävi 33,9, Ruokolahdella 35,3 ja Rautjärvellä 35,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Europarlamenttiin paikkansa lunastivat Sirpa Pietikäinen (kok.), Ville Niinistö (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Laura Huhtasaari (ps.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Henna Virkkunen (kok.), Heidi Hautala (vihr.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Petri Sarvamaa (kok.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Silvia Modig (vas.), Elsi Katainen (kesk.) ja Nils Torvalds (rkp).

 

Juttua päivitetty tuloslaskelman edetessä.

Luetuimmat