"Kyllä tässä edelleen vastuuta kannetaan", sanoo Juha Sipilä — Keskustan puheenjohtaja kertoi vaalikiertueellaan, että kaikista Suomen yliopistoista hän olisi mieluiten Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Sipilä puhuu vaalikentillä ilmastonmuutoksesta ja väestökadon seurauksista. Hallituksen kaatamisesta hän saa omien sanojensa mukaan kehuja.

Kai Skyttä

Juha Sipilä (vas.) puhui yleisölle yliopistolla, rehtori Juha-Matti Saksa juonsi tilaisuutta.
Juha Sipilä (vas.) puhui yleisölle yliopistolla, rehtori Juha-Matti Saksa juonsi tilaisuutta.

Maanantaiaamuna, vähän ennen kymmentä Lappeenrannan yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ja johdon sihteeri Kaija Napari päivystävät yliopiston päärakennuksen aulassa.

Missä se tilaisuus on, kysyy vanhempi herrasmies. Hänet ohjataan portaita ylöspäin, ja sitten vähän eteenpäin. Periltä löytyy kahvio, jossa istuskelee joitakin kymmeniä ihmisiä.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän päivän toinen tilaisuus Lappeenrannassa alkaa noin viiden minuutin kuluttua. Ensimmäinen oli tuntia aiemmin, keskustassa sijaitsevassa kahvilassa. Saman päivän aikana Sipilä ehtii myös Joutsenon kautta Imatralle ja Rautjärvelle.

Suurin osa tässä kahvilassa olijoista ainakin näyttää opiskelijoilta. Kysytäänpä lähimmältä porukalta: tulitteko kuuntelemaan Sipilää, vai kahville muuten vain?

— Ai no nyt se selvisi, että mitä täällä tapahtuu! Ihan muuten vain kahville tultiin, pöydässä istuva opiskelijapoikaporukka äimistelee.

Entä mitä mahtaa tuumata hieman varttuneempi miesporukka toisessa pöydässä, tulitteko Sipilää kuuntelemaan?

Ai huomaako sen ulkonäöstä, nauravat Hannu Penttilä ja Matti Mäkirinta.

— Jos Sipilästä tulee seuraava puhemies, niin haluan sanoa, että eduskunta on pistettävä järjestykseen! Sirkustelu ei anna luotettavaa kuvaa politiikasta. Tuntuu, että pienillä lapsillakin kuullun ymmärtämisen taito on parempi kuin kansanedustajilla, kritisoi Penttilä.

Tiede tarvitsee rahoitusta, Sipilä sanoi

Sipilä astelee mikin ääreen, tilaisuus voi alkaa. Mutta nyt se uhkaa alkaa melko klassisella tavalla. Mikit eivät toimi. Ja nyt ollaan teknillisellä yliopistolla, naurattaa rehtori yleisöä. Kun toinenkin mikki pätkii ja katkoo puhetta, Sipilä alkaa kysellä olisiko paikalla ketään tekniikan opiskelijoita.

Alkuun päästyään tilaisuus etenee säntillisesti. Sipilä puhuu ja ihmiset kuuntelevat. Hän puhuu muun muassa työllisyyden varmistamisesta ja muistuttaa, että nyt kannattaa opiskella. Nyt on työvoimapula eli ihan toinen tilanne kuin vielä vuonna 2015.

Sipilä puhuu ilmastonmuutoksesta, väestökadosta ja sen seurauksista. Ohi marssii joukko ihan pieniä ihmisiä keltaisissa huomioliiveissään, matkalla välitunnille kenties, mutta heitä ei vieressä tapahtuva politiikka vielä kiinnosta. Yliopiston rakennuksissa on väistötiloissa myös alakoululaisia.

Vieressä istuva opiskelija kertoo, että yritti luennolle, mutta jäi kuuntelemaan, kun tie luennolle oli tukossa.

— Laita siihen, että entisaikain Don Quijotet taisteli tuulimyllyjä vastaan, ja nykyiset taistelee niiden puolesta, hän sanoo.

Pääministerin puheenvuoron jälkeen on aikaa kysymyksille. Niitä tippuu harvakseltaan, mutta tippuu kuitenkin. Saksa patistaa kysyjiä mikin ääreen. Silti ensimmäiset kysymykset hukkuvat yleisön hälinään.

Sipilältä kysytään työttömyysturvasta, opiskelijoiden toimeentulosta, Brexitistä, Natosta, sotesta, vanhustenhoidosta, maahanmuutosta. Sekä siitä, kuinka Suomen tiede kestää korkeatasoisena. Rahoitustahan se tarvitsee, muuten uhkaa tutkijapako, Sipilä sanoo.

— Ootsie tehny vaalikoneita? Mie en jotenkin usko niihin. Haluaisin ehdokkaan, joka oikeesti on jotain mieltä, opiskelijakaksikko juttelee keskenään.

Moni videoi Sipilää ja Saksaa vaivihkaa ohi kulkiessaan. Sitten paikallinen keskustaehdokas kysyy bioenergiaa kannattavalta diplomi-insinööriltä näin: jos olisit suomalainen yliopisto, niin mikä olisit?

— Olen kyllä ihastunut tähän Lappeenrantaan, Sipilä vastaa, ja saa tilaisuuden ensimmäiset aplodit.

Sipilä: Kyllä tässä edelleen vastuuta kannetaan

Tilaisuuden jälkeen Sipilä poistuu paikalta nopeasti. Sain nimikirjoituksen! huikkasi eräs yleisössä ollut. Vaan mitä sanoo lähellä istunut opiskelija, mikä oli tilaisuuden paras anti?

— Eniten kiinnosti nuorisotyöttömyys ja oma työllistyminen. Niihin ei hirveästi vastauksia tullut, toteaa Lauri Isopahkala.

Jälkeenpäin Sipilä kertoo puhelimessa elämästä hallituksen kaatumisen jälkeen. Onko olo kuin oppositiossa?

— Kyllä tässä edelleen vastuuta kannetaan. Ihmiset tulevat kaikkialla kiittämään ja sanomaan, että hallituksen kaataminen oli suoraselkäinen teko. Se on vähän yllättänytkin, pääministeri vastaa.

Entä vaaliteemat, mitä ovat vaikkapa kolme Suomen arvoista tekoa, joita Keskusta peräänkuuluttaa?

— Työllisyyden nostamisen jatkaminen, perusturvan parantaminen, sekä koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostaminen, Sipilä sanoi matkalla maakunnan pohjoispäähän.

Luetuimmat