Ammattikorkeakoulu ryhtynee pian kaupittelemaan kiinteistöjään Imatralla — arvokkain ja kovakuluisin on Tietäjäntalo

Siitolan kartanon peruskorjaukseen käytetyt EU-rahat, 600 000 euroa, joudutaan palauttamaan, jos kartano päätyy muuhun kuin kulttuurikäyttöön.

Minna Mäkinen

Tietäjäntalo sijaitsee hyvällä paikalla Mansikkalassa.
Tietäjäntalo sijaitsee hyvällä paikalla Mansikkalassa.

Imatralta lähtöä tekevä Saimaan ammattikorkeakoulu haluaa kiihkeästi eroon täällä omistamistaan kiinteistöistä. Vuotuiset tilakustannukset ovat tällä hetkellä 810 400 euroa. Muutto Skinnarilaan lähes puolittaa kustannukset noin 434 500 euroon.

— Imatralla olevista kiinteistöistä pyritään luopumaan hallitusti. Myynti on houkuttelevin vaihtoehto, kertoo toimitusjohtaja, rehtori Anneli Pirttilä.

Ammattikorkeakoulun hallitus tekee päätöksen restonomi- ja kuvataidekoulutuksen siirtämisestä Lappeenrantaan kokouksessaan maanantaina. Siirtyminen tapahtuu aikaisintaan syksyllä 2019.

Ammattikorkeakoulu toimii Imatralla Tietäjäntalossa ja entisessä paperilaboratoriossa Mansikkalassa sekä Siitolan navetan ateljeetiloissa. Vailla vakituista toimintaa on ammattikorkeakoulun niin ikään omistama Siitolan kartano.

Tietäjäntalo on isoin riippa

Imatran-kiinteistöjen tasearvot ovat yhteensä 9,033 miljoonaa euroa.

— Tietäjäntalon tasearvo ja kulut ovat suurimmat.

Noin 5 200 neliön rakennuksen tasearvo on 5,9 miljoonaa euroa ja sen menot 525 000 euroa.

— Rakennus on terve, siinä ei ole koskaan ollut sisäilmaongelmia, kehuu Pirttilä.

Ammattikoulun pihapiirissä sijaitsevan entisen paperilaboratorion eli Taiteiden talon tasearvo on ammattikorkeakoulun mukaan kaksi miljoonaa euroa. 1 500 neliön kokoisen rakennuksen menot ovat 127 000 euroa.

Suvi Rautsiala

Siitolan kartano peruskorjattiin vuonna 2006.
Siitolan kartano peruskorjattiin vuonna 2006.

Siitolan kartano tarvitsisi kulttuurikäyttöä

Siitolan mäellä olevan kuvanveiston ateljeetilan eli Siitolan navetan tasearvo on 901 000 euroa. Pinta-alaltaan 1 714 neliön kokoisen rakennuksen menot ovat 118 000 euroa.

Ammattikorkeakoulun rakennuksista tasearvoltaan vähäisin, 232 000 euroa, on Siitolan kartano. 360 neliön kokoisen rakennuksen menot ovat 41 000 euroa. Rakennuksen peruskorjaukseen on saatu noin 600 000 euron EU-rahoitus.

— Tuo rahoitus joudutaan palauttamaan, jos kartano myydään ja päätyy johonkin muuhun kuin kulttuurikäyttöön. Oivallisinta olisikin, että joku taho löytäisi rahoituksen, jolla kartano voi jatkaa kulttuurikäytössä, kertoo Pirttilä.

Ammattikorkeakoulu joutuu tähyämään ostajien löytämiseksi muualle kuin Imatran kaupungin suuntaan. Kaupunki on ilmoittanut, ettei ole halukas ottamaan ammattikorkeakoulun rakennuksia kontolleen.

Silja Kononen

Siitolan navetta toimii ateljeetiloina.
Siitolan navetta toimii ateljeetiloina.

Luetuimmat