Imatra myy Neitsytniemen kartanon: Neuvottelut vuokraamisesta päättyivät tuloksettomina, eikä kaupungilla ole tiloille käyttöä

Ensimmäinen omistaja oli paroni Edvard von Nottbeck. Omistajina olleet myös Tornator sekä Enso-Gutzeit, jolta kartano siirtyi Imatran kaupungille vuonna 1984. Kuka mahtaa olla seuraava omistaja?

Yli satavuotiaassa Neitsytniemen kartanossa on uusrenessanssin ja barokin piirteitä.
Yli satavuotiaassa Neitsytniemen kartanossa on uusrenessanssin ja barokin piirteitä.

Imatran kaupunkikonserni laittaa omistamansa Neitsytniemen kartanon myyntiin.

Asia oli esillä kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina tiedoksiantona.

Historiallisen kiinteistön myyntiä perustellaan sillä, että neuvottelut kartanon vuokraamisesta ovat päättyneet tuloksettomina.

Nykyisen vuokralaisen Kirsi Keskitalon monivuotinen sopimus päättyy huhtikuussa, eikä uutta, sopivaa vuokralaista ole löydetty useiden kuukausien kartoituksesta ja neuvotteluista huolimatta.

Vielä viime lokakuussa Mitra Imatran rakennuttajan toimitusjohtaja Lassi Nurmi kertoi, että vuokralaisehdokkaita oli useita.

Ei estettä myynnille

Kartanon omistaa Imatran toimitilat -yhtiö, jonka taas omistaa Imatran kaupunki.

Kaupunginhallitus linjasi maanantaina, ettei myyntisuunnitelmille ole sen puolesta esteitä.

Kaupungin kiinteistöstrategian mukaan kiinteistöjen omistaminen ei ole mikään itseisarvo, muistuttaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen. Kaupungilla rakennukselle ei ole myöskään mitään käyttöä. Aikoinaan kartanoa hyödynnettiin kaupungin edustustilana, mutta ajat ovat muuttuneet.

— Kartanon merkitys edustustilana on kadonnut tyystin, Helminen toteaa.

Kai Skyttä

Viimeksi kartanoa on käytetty tapahtuma-, juhla- ja ravintolatoiminnassa. Yrittäjä Kirsi Keskitalo jää näillä näkymin viimeiseksi vuokralaiseksi.
Viimeksi kartanoa on käytetty tapahtuma-, juhla- ja ravintolatoiminnassa. Yrittäjä Kirsi Keskitalo jää näillä näkymin viimeiseksi vuokralaiseksi.

Tilat soveltuvat ainakin ravintola-, majoitus ja tapahtumakäyttöön, kuten tähänkin asti. Helmisen mukaan kaupunginhallituksessa ei käyty mitään keskustelua hinnasta. Hän ei osaa sanoa, asetetaanko kartanolle esimerkiksi alin pohjahinta.

— Varmaan yhtiö neuvottelee parhaan mahdollisen hinnan, Helminen arvioi.

Kaupungilla yli 30 vuotta

Kartanon rakennutti alun perin perheelleen paroni Edvard von Nottbeck arkkitehti Karl August Wreden piirustusten pohjalta.

Se korvasi valmistuttuaan noin vuonna 1900 Neitsytniemen kartanon aiemman, jo rappeutuneen päärakennuksen.

Vuonna 1914 Nottbeckit myivät kartanon Tornatorille, jolta se siirtyi 1930-luvulla Enso-Gutzeitille.

Vuonna 1984 omistajaksi tuli Imatran kaupunki. Kartano palveli sen jälkeen pitkään kaupunginmuseona ja kaupungin edustus- ja majoitustilana.

Lähteet: Lasse Ojonen: Imatran rakennetun ympäristön kohteet, www.neitsytniemenkartano.com

Luetuimmat