Kahta turvapaikanhakijaa syytetään Konnunsuon vastaanottokeskuksen keittiöpalosta

Kahdelle turvapaikanhakijalle luettiin syytteet Joutsenon vastaanottokeskuksessa helmikuun alussa tapahtuneesta keittiöpalosta. Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle puolentoista vuoden vankeusrangaistusta törkeän tuhotyön yrityksestä.

Syyttäjän mukaan miehet olivat yrittäneet tahallaan sytyttää tulipalon vastaanottokeskuksen keittiössä. Syytteen mukaan teko vaaransi 180 ihmisen hengen ja terveyden.

Esitutkinnassa toinen syytetyistä myönsi aiheuttaneensa pienen palon, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Toinen syytetty puolestaan kiisti rikoksen kokonaan ja kertoi yrittäneensä sammuttaa tulta puhaltamalla.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen kertoo, että keittiö sijaitsee Konnunsuon asuntolassa vanhan vankilarakennuksen neljännessä kerroksessa.

— Onneksi tuli ei tarttunut palaviin materiaaleihin ja tukahtui itsestään. Vanha vankilarakennus on rakennettu hyvin tiiviiksi. Se varmasti ennaltaehkäisi sitä, ettei tuli päässyt leviämään.

Kähkösen mukaan tulipalo aiheutti todellista vaaraa asuntolaan majoittuneille turvapaikanhakijoille. Kähkösen mukaan tulipaloa yritettiin sytyttää niin myöhään illalla, että monet turvapaikanhakijat olivat jo nukkumassa.

— Henkilöt ovat majoittuneet hyvinkin tiiviisti. Onneksi tuli ei loppuen lopuksi levinnyt.

Kähkönen kertoo, että molemmat epäillyt ovat kotoisin Irakista. Hänellä ei ole mitään käsitystä heidän mahdollisesta motiivistaan. Tulipalosta ei aiheutunut aineellisia vahinkoja, joten vastaanottokeskus ei vaadi miehiltä korvauksia.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antaa asiassa tuomion 27. huhtikuuta.

Juho Maijala

Juho Maijala

Uusimmat uutiset

Kommentoidut