Imatran yt-neuvottelut päättyivät: Irtisanottavia yhteensä 29 — Apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino: "Henkilöstöinfoa asian tiimoilta annetaan huomenna keskiviikkona"

Luvassa myös osa-aikaistamisia ja tarvittaessa yksittäisiä lomautuksia. Irtisanottavat saavat tiedon töiden loppumisesta kuun puoliväliin mennessä.

Minna Mäkinen

Imatran yt-neuvotteluissa alun perin suunnitellut henkilöstövähennykset saatiin neuvoteltua pienemmiksi.
Imatran yt-neuvotteluissa alun perin suunnitellut henkilöstövähennykset saatiin neuvoteltua pienemmiksi.

Imatran kaupunkia koskevat yt-neuvottelut ovat päättyneet. Kaupunki aikoo irtisanoa kaikkiaan 29 palvelussuhdetta.

Kaupunkikehityksestä ja teknisistä palveluista päättyy 17 palvelussuhdetta, hyvinvointi- ja koulutuspalveluista 5 ja konsernipalveluista 7. Konsernipalveluista irtisanottavista seitsemästä on kolme johtotason tehtävää.

Alun perin sopeutustarpeeksi oli asetettu 1,6 miljoonaa euroa, minkä arvioitiin enimmillään merkitsevän 40 irtisanomista. Määrä onnistuttiin kuitenkin kuromaan neuvotteluissa pienemmäksi.

Irtisanomisten lisäksi kaupungin henkilökuntaa osa-aikaistetaan. Kaupungin tiedotteen mukaan tarvittaessa toteutetaan myös yksittäisiä lomautuksia, mikäli muut sopeutukset eivät tuota euromääräisiä tavoitteita.

Muutoksen seurauksena useiden työntekijöiden tehtävänkuvia tullaan tarkastelemaan uudelleen. Irtisanottavat tulevat saamaan tiedon töiden loppumisesta esimiehiltään tammikuun puoliväliin mennessä.

Neuvottelupöytäkirja allekirjoitettiin tiistaina iltapäivällä. Työntekijäpuolen edustajat jättivät pöytäkirjaan oman eriävän mielipiteensä.

Apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino ei vielä juuri päättyneiden neuvottelujen jälkeen tarkenna, miten irtisanomiset kohdentuvat eri palvelualojen osalta. Työntekijäpuolen kanssa irtisanomisneuvottelut aloitetaan keskiviikkona.

— Tässä vaiheessa ei voi vielä kertoa enempää. Työnantaja ryhty panemaan niitä toimeen heti, henkilöstöinfoa asian tiimoilta annetaan huomenna keskiviikkona.

Edessä ankara jälleenrakentaminen

Yt-neuvottelujen päättymisen myötä kaupungintalolla aletaan siirtyä kohti uutta päiväjärjestystä.

— Lähtökohtana on se, että mitään merkittäviä vaikutuksia palvelutasoon ei pitäisi olla. Organisaatiossa pitää tehdä paljon muutoksia, jotka liittyvät tehtävänkuviin ja toimintatapojen uudistamiseen kautta linjan, Heino sanoo.

Organisaatiota sopeutetaan vastaamaan väestön ikääntymisen myötä muuttuvia palvelutarpeita. Se on määrännyt tarpeettomiksi jäävien virkojen suunnan, sanoo kaupunginjohtaja Kai Roslakka. Uudelleenjärjestelyihin vaikuttaa merkittävästi myös kolmen keskeisen johtajan viran lakkauttaminen.

— Miten käytännössä toimitaan, sitä ei vielä tiedä. Keventämisvaiheen jälkeen alkaa uuden toimintatavan rakentaminen. On selvää, että kun 29 työntekijää lähtee, samalla tavalla ei voi toimia. Lakisääteisiä tehtäviä ja vaatimuksia tullaan täyttämään, mutta miten, se mietitään muidenkin palvelujen osalta uudelleen.

Entä voiko jotain vielä jäädä uudelleenkonseptoinnin jälkeenkin tarpeettomaksi?

— Toimintoja on nyt niin tarkkaan käyty läpi, että tässä kohtaa ei sellaista ihan äkkiä tule mieleen.

Juttua päivitetty 7.1.2020 klo 16.55: lisätty Kaisa Heinon kommentit. klo 17.33: lisätty Kai Roslakan kommentit

Luetuimmat