Stora Enso aikoo sulkea Kaukopäästä paperikone 6:n viimeistään vuoden lopussa, väki saattaa vähentyä jopa 80 hengellä

Alunperin testikoneeksi rakennettu paperikone 6 tarvitsisi paljon investointeja, joihin yritys ei ole valmis. Yt-neuvottelut käynnistyvät ensi torstaina.

Jarmo Hämäläinen

Mikko Nieminen aloitti tänään perjantaina Stora Enson Imatran tehtaiden vt. johtajana. Päivä toi mukanaan ikäviä uutisia.
Mikko Nieminen aloitti tänään perjantaina Stora Enson Imatran tehtaiden vt. johtajana. Päivä toi mukanaan ikäviä uutisia.

Stora Enso aloittaa säästöohjelman, jolla tähdätään 120 miljoonan euron vuotuisiin säästöihin.

Osana sitä yritys aikoo sulkea Kaukopäässä sijaitsevan paperikone 6:n. Sulkemisen vuoksi työt loppuvat enintään 80 henkilöltä. Lisäksi joitakin tehtäviä järjestellään uudelleen.

Yritys käynnistää koneen sulkemiseen liittyvät yt-neuvottelut ensi viikolla.

Paperikone 6:n suunnitellaan sulkeutuvan joko tämän vuoden syyskuun tai joulukuun lopussa.

Pääluottamusmies: Iso juttu koko tehtaalle ja Imatran alueelle

Stora Enson paperiliittolaisten pääluottamusmies Arto Hulkko toteaa sulkemissuunnitelman olevan ikävä asia koko tehtaalle sekä Imatran alueelle.

 — Teollisten työpaikkojen menetys on iso juttu. Olemme tietysti osanneet lukea tilannetta osaltamme, mutta tällaiset tilanteet ovat aina ikäviä.

Ensi viikon torstaina käynnistyviin yhteistoimintaneuvotteluihin työntekijäpuoli käy sillä mielellä, että väen vähennykset pyritään minimoimaan.

— Meidän tavoitteemme on pitää huoli tuotannon ihmisistä. Ihmiset ovat tehneet vuosia työtä niin hyvin kuin pystyvät. Toivon, että se huomioitaisiin myös yt-neuvotteluissa.

Paperin ammattiosaston hallitus kokoontuu perjantaina iltapäivällä käymään läpi tilannetta.

—Asia tulee aiheuttaman kuohuntaa, sillä yhteistoimintaneuvottelut koskevat koko Imatran tehtaiden henkilöstöä, sanoo Hulkko.

Paperiliiton Kaukopään osasto 21:n puheenjohtaja Mika Hatakka toteaa, että tulevat viikot vaativat voimavaroja ja neuvottelutaitoja.

—Tilanne tuntuu epämukavalta, mutta yhteistyöllä pyritään saamaan ratkaisuja aikaiseksi.

Vt. tehtaanjohtaja: Näin turvataan koko Imatran tehtaiden kannattavuus

Imatran tehtaiden vt. johtaja Mikko Nieminen sanoo, että sulkemisen tavoite on turvata koko Imatran tehtaiden kannattavuus tulevaisuudessa.

— Näin varmistetaan kartonkikoneiden ja sellutehtaan tulevaisuus ja kehitysmahdollisuudet.

Sulkeminen aiheuttaa Stora Enson mukaan arviolta neljän miljoonan euron kustannukset.

— Jatkossa sillä on kuitenkin talouteen positiivinen vaikutus.

Nieminen toteaa, että PK6:n henkilöstölle koneen sulkeminen on ikävä asia.

— Se on varmasti monelle shokki, vaikka koneen tilanne onkin ollut tiedossa. Koneella on hyvää, ammattitaitoista porukkaa.

PK6 vaatisi isoja investointeja

Vuonna 1970 valmistunut PK6 on pieni paperikone, jonka vuosikapasiteetti on 90 000 tonnia. Koneella valmistetaan joustopakkauspapereita esimerkiksi teepusseihin ja jogurttipurkkien kansiin.

— PK6 on tehty aikanaan testikoneeksi. Se on nyt teknisen elinkaaren päässä ja  tarvitsisi paljon investointeja. Niitä emme katsoneet järkeväksi koko Imatran kannalta. Keskitymme siellä kuluttajapakkauskartonkien valmistukseen, toteaa viestintäjohtaja Satu Härkönen Stora Ensolta.

Stora Enso suunnittelee säästötoimenpiteitä myös Alan sahalla Ruotsissa ja Imaveren sahalla Virossa.

Suunnitelmissa on väen vähentäminen yhteensä 35 ihmisellä. Suunnitelmiin liittyvät yhteistoimintaneuvottelut on käynnistetty.

Stora Enso yrittää parantaa kannattavuutta paitsi 120 miljoonan euron säästötoimilla, karsimalla suunniteltuja investointeja 50 miljoonalla eurolla.
Stora Enso yrittää parantaa kannattavuutta paitsi 120 miljoonan euron säästötoimilla, karsimalla suunniteltuja investointeja 50 miljoonalla eurolla.

Yhtiöllä takana vahva vuosi

Stora Enso hakee kannattavuutta säästötoimien lisäksi myös supistamalla ennustettuja investointeja 50 miljoonalla eurolla. Kuluvalle vuodelle investointien kokonaissumma on suurimmillaan vajaa 600 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström perustelee järeitä toimenpiteitä markkinoiden epävarmuudella. Kasvaneiden kustannusten ja markkinariskin vuoksi toimenpiteet kilpailukyvyn vahvistamiseksi tehdään ennakoivasti.

— Nykyisessä geopoliittisessa kehityksessä on merkittävä riski, että maailmankauppa supistuu huomattavasti, Sundström sanoo yhtiön tiedotteessa.

Vuonna 2018 Stora Enso kasvatti liikevaihtoaan 10,5 miljardiin euroon, kun se edellisenä vuonna oli 10 miljardia euroa. Yhtiön operatiivinen liiketulos vahvistui myös tukevasti edellisvuoden miljardista eurosta 1,3 miljardiin euroon. Vuoden viimeisellä neljänneksellä tulosta tehtiin kuitenkin heikommin kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.

Tänä vuonna Stora Enso odottaa pääsääntöisesti kasvua yhtiön tuotteita. Sen sijaan Euroopan markkinoilla paperin kysynnän ei odoteta vahvistuvan.

Otsikkoa muokattu pe 1.2. kello 10.13. Väki saattaa vähentyä jopa 80 hengellä.

Kello 10.39 Täydennetty juttua Stora Enson tulostiedoilla.

Kello 11.29 Täydennetty juttua Mikko Niemisen, Arto Hulkon ja Mika Hatakan kommenteilla.

Juttua korjattu 1.2. klo 12.01. Yhtiön tuloksessa puhuttiin aiemmin miljoonista, mutta kyse on miljardeista.

Juttua korjattu 1.2. kello 13.39. PK6:lla valmistetaan joustopakkauspapereita esimerkiksi teepusseihin ja jogurttipurkkien kansiin.

Luetuimmat